Mówi się, że Japonia jest krajem najzdrowszych ludzi na świecie. Japonki nie tyją i są wiecznie piękne, w efekcie czego prawie każda dbająca o siebie kobieta w średnim wieku wygląda na dużo młodszą. Dlaczego?
Jak doskonale wiecie, książka Charlotte Choo “Sekrety urody Koreanek” bardzo trafiła w moje gusta. Autorka nie tylko opowiedziała o sposobie pielęgnacji Koreanek, ale i zabrała mnie na wyprawę po samej Korei. Czytając książkę miałam wrażenie, że na własne oczy widzę te wszystkie miejsca. Tym sposobem ta pozycja stała się moim numerem jeden wśród książek traktujących o kosmetykach i pielęgnacji.
Dlaczego o tym wspominam?
Naomi Moriyama i William Doyle zabrali mnie w podróż do Kraju Kwitnącej Wiśni. Pozwolili przenieść się na chwilę do jednej z kuchni w Tokio i w sposób niezwykle delikatny, nienachalny. Zdawać by się mogło, że w książce znajdziemy masę informacji o przygotowywaniu posiłków. Prawda jest jednak taka, że przenosząc się do Japonii poznajemy kulturę i styl życia, który diametralnie różni się od tego, który znamy.
Dlaczego akurat Japonia?
W danych podanych na samym początku poradnika jasno wynika, że Japonia jest najzdrowszym krajem, w którym procent otyłości jego mieszkańców jest tak niski, jak nigdzie indziej. Japończycy wydają również najmniej na opiekę medyczną, a średnia długość życia jest znacznie wyższa niż innych krajach na całym świecie.
W książce znajdziemy mnóstwo przepisów na przekąski, ale i pełne dania japońskie. Wszystko okraszone jest opiniami lekarzy, ale i wspomnieniami samej autorki – Naomi. To jedna z tych pozycji, która pozwala nam totalnie oderwać się od rzeczywistości i przenieść się na chwilę do innego, spokojnego świata przepełnionego japońską kulturą i stylem żywienia. Dowiemy się też, jak własną kuchnię zamienić w tokijską – co wcale nie wiąże się z ogromnymi kosztami, większość przydatnych rzeczy mamy już w domu.
Książkę Naomi i Williama polecam szczególnie osobom, które lubią orientalne klimaty – jestem pewna, że po jej przeczytaniu ta miłość będzie jeszcze większa. Książka wydana została przez Wydawnictwo Muza i znajdziecie ją tutaj – klik.