UDKA Z KURCZAKA NA OSTRO Z RYŻEM I CEBULĄ


Składniki

  • Kilka udek z kurczaka
  • Dwie szklanki ryżu
  • Cebula

Składniki na zalewę

  • 1 kostka masła
  • 4 szklanki wody
  • 1 łyżka soli
  • 1 łyżka pieprzu
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka papryki słodkiej
  • 1 łyżka Vegety
  • 4 łyżki ketchupu
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego

Przygotowanie

  • Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią ryż.
  • Cebulę pokroić w krążki i wyłożyć na ryż.
  • Na cebulę kładziemy przyprawione udka z kurczaka (Vegeta, sól, pieprz i słodka papryka).

  • Wszystkie składniki do zalewy wkładamy do garnka i czekamy aż się zagotuje.
  • Zagotowaną zalewą zalewamy blachę z udkami.
  • Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. (Po wyciągnięciu blachy, całość może wyglądać na nieco “przypaloną” – jednak tak nie jest, spokojnie!)

Takie danie można przygotować nie tylko na bazie udek, ale i innych części kurczaka – chociażby skrzydełek, czy piersi. Kurczak ma to do siebie, że świetnie smakuje na różne sposoby, a jeśli jest świetnej jakości to dodatkowo dobrze wpływa na nasz organizm.

Może Ci się również spodoba

9 komentarzy

  1. naszebabelkowo.blogspot.com pisze:

    Robię podobne – tyle że daję mniej koncentratu, bo za pomidorami jakoś nie przepadam. Ale potwierdzam – są pyszne :)

  2. Karolina Yun pisze:

    wygląda extra i jeśli są na ostro to już w ogóle raj dla mnie :D Kiedy mogę wpaść na obiad?

  3. Nooo i jutrzejszy obiad mam z głowy! Uwielbiam drób w każdej postaci, a ten przepis muszę wykorzystać ! :D Jutro robię !

  4. Małgorzata Skiba pisze:

    Jaką odmianę cebuli polecasz do mięsa drobiowego? Czasami to nie stanowi różnicy ale może miałaś okazję robić różne wersje?

  5. Patrycja pisze:

    Lubię takie dania, szczególnie na jakieś imprezy itp, nie odczuwa się tego, że się robi większą ilość :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.