Składniki
- Kilka udek z kurczaka
- Dwie szklanki ryżu
- Cebula
Składniki na zalewę
- 1 kostka masła
- 4 szklanki wody
- 1 łyżka soli
- 1 łyżka pieprzu
- 1 łyżka curry
- 1 łyżka papryki słodkiej
- 1 łyżka Vegety
- 4 łyżki ketchupu
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
Przygotowanie
- Blachę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać na nią ryż.
- Cebulę pokroić w krążki i wyłożyć na ryż.
- Na cebulę kładziemy przyprawione udka z kurczaka (Vegeta, sól, pieprz i słodka papryka).
- Wszystkie składniki do zalewy wkładamy do garnka i czekamy aż się zagotuje.
- Zagotowaną zalewą zalewamy blachę z udkami.
- Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 1,5 godziny. (Po wyciągnięciu blachy, całość może wyglądać na nieco “przypaloną” – jednak tak nie jest, spokojnie!)
Takie danie można przygotować nie tylko na bazie udek, ale i innych części kurczaka – chociażby skrzydełek, czy piersi. Kurczak ma to do siebie, że świetnie smakuje na różne sposoby, a jeśli jest świetnej jakości to dodatkowo dobrze wpływa na nasz organizm.
Robię podobne – tyle że daję mniej koncentratu, bo za pomidorami jakoś nie przepadam. Ale potwierdzam – są pyszne :)
wygląda extra i jeśli są na ostro to już w ogóle raj dla mnie :D Kiedy mogę wpaść na obiad?
Latem! :D
Dobra to czekam :D
Nooo i jutrzejszy obiad mam z głowy! Uwielbiam drób w każdej postaci, a ten przepis muszę wykorzystać ! :D Jutro robię !
Czekam na pokazową fotkę. :D
Jaką odmianę cebuli polecasz do mięsa drobiowego? Czasami to nie stanowi różnicy ale może miałaś okazję robić różne wersje?
Niestety, Gosiu, nie mogę polecić niczego konkretnego. ;) Nie przykładam do tego wagi. ;)
Lubię takie dania, szczególnie na jakieś imprezy itp, nie odczuwa się tego, że się robi większą ilość :)