Nie przepadam za kaszą gryczaną i żadnymi innymi kaszami, ale ta sałatka po prostu zdobyła moje serce od pierwszego kęsa.
Składniki:
- 100 gram kaszy gryczanej
- 1 por
- puszka czerwonej fasoli
- pół puszki kukurydzy
- 5 ogórków konserwowych
- 1 czerwona papryka
- pół pęczka natki pietruszki / szczypiorek
- 3 łyżki oliwy
- 3 łyżki soku z cytryny
- 5 ząbków czosnku
- łyżeczka musztardy
- pieprz
- sól
Przygotowanie:
- Ugotować, a następnie odsączyć kaszę gryczaną.
- Pokroić paprykę i ogórki w kostkę, kukurydzę i fasolę odsączyć.
- Por zalać wrzątkiem i następnie pokroić w kostkę.
- Pokroić natkę pietruszki / szczypiorek.
- Ząbki czosnku przecisnąć przez praskę i połączyć z oliwą. Dodać musztardę i sok z cytryny, a następnie doprawić solą i pieprzem.
- Kaszę gryczaną połączyć z kukurydzą, ogórkami i fasolą, a następnie całość zalać sosem i wymieszać.
Smacznego!